Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rolada z szałwią"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 16
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 73
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 158
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 187
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 16
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 73
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 158
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 187
Składniki
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Mielone mięso włóż do misy, dodaj czosnek i cebulę, wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, suszoną szałwią (łyżeczka), dołóż 1/2 skórki startej z cytryny, dodaj wino, wbij jajko. Masę wyrób.
Na folii spożywczej rozłóż plastry boczku, na nich mielone mięso na grubość ok. 1 cm – tak, aby część plastrów wystawała poza mięso. Na mięsie rozłóż listki szałwii, a na niej – kuleczki mozzarelli.
Całość zwiń w roladę, pomagając sobie folią (wystający poza mięso boczek złóż na zakładkę).
Wraz z resztą szałwii i posiekanym masłem włóż na brytfanny, podlej szkl. wody i piecz przez godz. w piekarniku w 180°C. 10 min przed końcem posyp resztą skórki z cytryny.
Wersja light
Z innymi dodatkami: Zamiast plasterków boczku, można użyć cienkich plasterków chudej szynki. A zamiast sera mozzarella – do środka włożyć biały odtłuszczony twaróg.Źródło: Świat kobiety