Do góry

Przekąski Przepis na:

Rolada ze słoniny z pikantnym nadzieniem, wędzona.

Rolada ze słoniny z pikantnym nadzieniem, wędzona.

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 416

Dodano:

Odsłon: 1364

Mega ostre nadzienie w słonince, mielona wołowina z udźca i chude podgardle wieprzowe umieszczone w osłonce białkowej o średnicy 100 mm. Do nadzienia oprócz soli użyłem mielonej ostrej, wędzonej papryki, czosnek i pieprz biały. Smak super ostry. :)

Składniki

  • Słonina 50 dag płat o grubości 1 cm
  • chude podgardle lub boczek 40 dag
  • udziec wołowy 60 dag
  • osłonka białkowa śr. 100 mm - 0,4 m
  • przędza wędliniarska 1,5 m
  • Przyprawy:
  • peklosól 10 g
  • papryka ostra wędzona 1 łyżka stołowa
  • papryka słodka wędzona 1 łyżka stołowa
  • pieprz biały 4 g
  • pieprz ziołowy 2 g
  • czosnek 5 g
  • majeranek 1 łyżka stołowa
  • sól warzona, niejodowana - do natarcia płata słoniny
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z kawałka słoniny wycinamy cienki płat o grubości 1 cm, nacieramy z obu stron solą warzoną, wkładamy do pojemnika i wstawiamy do lodówki na 48 godzin.

  2. Podgardle lub boczek bez skóry, najlepsze chudsze, mielimy przez sito 8 mm. Mięso wołowe mielimy przez sitko 4 mm. Zmielone mięso wołowe i podgardle mieszamy z peklosolą, przyprawami i wstawiamy szczelnie zamknięte do lodówki na 48 godzin. Codziennie wyrabiamy farsz dwa razy po kilka minut.

  3. Po 48 godzinach z opłukanego z soli płata słoniny robimy rulon i wkładamy go do wymoczonej osłonki białkowej o średnicy 100-120 mm . Środek rulonu wypełniamy farszem, ubijamy ścisło (ja użyłem do ubijania tłoczka od strzykawki dużej). Po obu stronach rulonu ze słoniny dodajemy wycięte ze słoniny plastry, jeden na końcówkę rulonu, drugi na początek rulonu, tak żeby z obu stron farsz był zakryty słoniną.

  4. Osłonkę z tak przygotowaną roladą ze słoniny mocno zawiązujemy z obu stron i osznurowujemy jak szynkę.

  5. Wędzimy w tradycyjnej wędzarni zimnym dymem (30 st.C 2-3 dni, po 3 godziny dziennie), ja wędziłem w garnku, w którym wędzi się w wyższej temperaturze, 50-60 stopni Celsjusza 3 godziny, na zrębkach olchy.

  6. Po uwędzeniu studzimy w przewiewnym miejscu, po ostudzeniu najlepiej zamrozić na kilka tygodni żeby słonina skruszała.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń