Do góry

Desery Przepis na:

rolada żyrafa

rolada żyrafa

Autor:

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 1109

Dodano:

Odsłon: 3599

efektowna i smaczna rolada z kremem cytrynowym

Składniki

  • 5 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 45 ml oleju
  • 80 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 300 g masła
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • olej do posmarowania formy
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z masą.

    Blaszkę (wymiarową z kuchenki) wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy delikatnie olejem. Kilka łyżek masy przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy. Wyciskamy wzór na papierze do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° na 3 minuty.

  2. Do pozostałej masy dodajemy kakao, dokładnie mieszamy. Na zapieczony wzór wylewamy masę z kakao. Rozprowadzamy równomiernie i ponownie wstawiamy do piekarnika na ok 15 minut. Gorące ciasto przekładamy na ściereczkę, ściągamy papier ze spodu ciasta - ponownie przekręcamy do góry nogami i zwijamy tak aby jasny wzór znajdował się na wierzchu ciasta. Pozostawiamy do wystudzenia.

  3. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodajemy stopniowo masło a na końcu sok z cytryny.

    Wystudzone ciasto rozwijamy, smarujemy kremem i ponownie zwijamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń