Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
efektowna i smaczna rolada z kremem cytrynowym
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 275
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 36
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 745
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 152
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 47
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 275
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 36
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 745
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 152
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 47
Składniki
Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z masą. Blaszkę (wymiarową z kuchenki) wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy delikatnie olejem. Kilka łyżek masy przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy. Wyciskamy wzór na papierze do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° na 3 minuty.
Do pozostałej masy dodajemy kakao, dokładnie mieszamy. Na zapieczony wzór wylewamy masę z kakao. Rozprowadzamy równomiernie i ponownie wstawiamy do piekarnika na ok 15 minut. Gorące ciasto przekładamy na ściereczkę, ściągamy papier ze spodu ciasta - ponownie przekręcamy do góry nogami i zwijamy tak aby jasny wzór znajdował się na wierzchu ciasta. Pozostawiamy do wystudzenia.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodajemy stopniowo masło a na końcu sok z cytryny. Wystudzone ciasto rozwijamy, smarujemy kremem i ponownie zwijamy.