Do góry

Dania główne Przepis na:

Roladki drobiowe z buraczkami

Przepis dnia 2010-03-02
Roladki drobiowe z buraczkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 2105

Dodano:

Odsłon: 5071

Roladki z piersi kurczaka z nadzieniem z czerwonych buraczków z chrzanem. Można wykorzystać ugotowane buraczki z barszczu. Pyszna odmiana. :)

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Piersi kurczaka opłukać, przekroić na 4 filety. Delikatnie rozbić je pomiędzy płatami folii spożywczej na cienkie plastry, tak by nie porozrywać.

  2. Ugotowanego buraczka (mogą być też takie z wywaru na barszcz) zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Dodać chrzan, cukier oraz pieprz i sól do smaku.

  3. Każdy filet posolić i oprószyć pieprzem (najlepszy jest świeżo zmielony), położyć na niego plasterek szynki (najlepsza dobrze uwędzona), a na nim rozsmarować 1/4 nadzienia z buraczków i chrzanu. Zwijać roladki.

  4. Roladki kłaść na rozgrzaną oliwę końcówką płatu do dołu. Obsmażyć na rumiano i podlać wodą (do ok. 1/2 wysokości mięsa), dodać jarzynkę i przyprawy. Dusić pod przykryciem ok. 30 minut. W razie potrzeby dolewać wody.

  5. Mięso i przyprawy wyjąć z sosu. Śmietanę rozrobić z mąką i kilkoma łyżkami sosu - zagęścić sos w garnku. Włożyć do niego roladki i gotować jeszcze na wolnym ogniu ok. 15 minut.

  6. Na zdjęciu podane z ziemniakami i ogórkiem kiszonym. Smacznego. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Annuar 02 marca 2010 Filety drobiowe plus buraczki - tego nie próbowałam, ale chętnie sprawdzę! I ładniutko wyglądają...;)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 27 lutego 2010 Bardzo fajny pomysł na obiad. W ulubionych.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń