Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Roladki z piersi kurczaka z nadzieniem z czerwonych buraczków z chrzanem. Można wykorzystać ugotowane buraczki z barszczu. Pyszna odmiana. :)
Pyszna babka na świąteczny stół
Odsłon: 2933
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 625
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 189
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 187
Pyszna babka na świąteczny stół
Odsłon: 2933
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 625
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 189
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 187
Składniki
Piersi kurczaka opłukać, przekroić na 4 filety. Delikatnie rozbić je pomiędzy płatami folii spożywczej na cienkie plastry, tak by nie porozrywać.
Ugotowanego buraczka (mogą być też takie z wywaru na barszcz) zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Dodać chrzan, cukier oraz pieprz i sól do smaku.
Każdy filet posolić i oprószyć pieprzem (najlepszy jest świeżo zmielony), położyć na niego plasterek szynki (najlepsza dobrze uwędzona), a na nim rozsmarować 1/4 nadzienia z buraczków i chrzanu. Zwijać roladki.
Roladki kłaść na rozgrzaną oliwę końcówką płatu do dołu. Obsmażyć na rumiano i podlać wodą (do ok. 1/2 wysokości mięsa), dodać jarzynkę i przyprawy. Dusić pod przykryciem ok. 30 minut. W razie potrzeby dolewać wody.
Mięso i przyprawy wyjąć z sosu. Śmietanę rozrobić z mąką i kilkoma łyżkami sosu - zagęścić sos w garnku. Włożyć do niego roladki i gotować jeszcze na wolnym ogniu ok. 15 minut.
Na zdjęciu podane z ziemniakami i ogórkiem kiszonym. Smacznego. :)