Do góry

Dania główne Przepis na:

Roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1136

Dodano:

Odsłon: 435

Mięso drobiowe to zawsze fajny pomysł na obiad. Tym razem roladki z moimi ulubionymi suszonymi pomidorami, szpinakiem, otulone szynką parmeńską.

Składniki

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • słoiczek suszonych pomidorów
  • szpinak mrożony - spora garść
  • mały kawałeczek żółtego sera
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej
  • sól, pieprz cytrynowy
  • masło -do szpinaku
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Z podanych proporcji wyjdą 2 większe roladki.

    Rozmrożony szpinak poddusić na maśle, doprawić solą i pieprzem.

    Filet z kurczaka umyć, przekroić wzdłuż na 2 cieńsze płaty i delikatnie rozbić. Obsypać solą i pieprzem cytrynowym. Ułożyć na desce plastry szynki parmeńskiej, na to 2 filety tak aby delikatnie na siebie zachodziły ( ma powstać 1 większa roladka). Na to nałożyć połowę szpinaku oraz suszone pomidory. Zwinąć w roladę, spiąć 2-3 wykałaczkami żeby się mięso nie rozpadło. Posypać wiórkami startego sera (niedużo). To samo należy zrobić z drugim filetem.

  2. Roladki włożyć do rękawa do pieczenia i piec około 45 minut w temp. 180st. Następnie przedziurawić rękaw, odsłonić mięso, aby się jeszcze lekko przypiekło (kilka minut). Pokroić na porcje. Podawać od razu, choć na zimno smakuje równie dobrze :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń