Do góry

Dania główne Przepis na:

Roladki schabowe z wkładką mielonego mięsa

Roladki schabowe z wkładką mielonego mięsa

Autor:

Przepisów i artykułów: 371 Ocena: 4405

Dodano:

Odsłon: 2594

Nadziewane roladki, do obiadu. Podane z tłuczonymi ziemniakami z twarogiem z sosem i surówka z kiszonej kapusty.

Składniki

  • -ok. 1 kg. schabu -przyprawy Gyros
  • -musztarda -część brokułu
  • WKŁADKA:
  • -400 g. mięsa mielonego -1 średnia cebula
  • -tłuszcz do smażenia cebuli -natka pietruszki
  • -1 jajko -2 ząbki czosnku -sól, pieprz,tarty
  • PANIERKA: -2 jajka -bułka tarta
  • -tłuszcz do smażenia
  • ZIEMNIAKI:
  • -ok. 2 l. ziemniaków -250 g. serka twarogowego
  • -sól-1 czubata łyżka gęstej śmietany
  • SURÓWKA:
  • -kapusta kiszona -1/2 łyżeczki pieprzu
  • -1 łyżeczka cukru -2 łyżki oleju
  • SOS:
  • -pozostałość po pieczeniu roladek -przyrumieniona mąka-przyprawy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Schab obmyć, osuszyć w ręczniku papierowym. Pokroić na plastry. Każdy kotlet wkładać między folię spożywczą, albo woreczek foliowy. Rozbić tłuczkiem.

  2. Każdy kotlet oprószyć przyprawą z obu stron.Odstawić na pół godziny.

  3. Cebulę, obrać pokroić w kostkę i podsmażyć. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i ostudzić.
    Do mielonego mięsa, dodać jajko, cebulkę, sól, pieprz,przeciśnięty czosnek i wszystko razem wymieszać.

  4. Podzielić na tyle części, ile mamy kotletów i uformować wałeczki.
    (trochę za duże były te wkładki, można mięsa mielonego dać mniej)

  5. Każdy kotlet posmarować musztardą.
    Brokuł obgotować, widelcem rozgnieść, przyprawić i rozsypać po musztardzie.
    Wałeczki układać na brokułach.
    Każdy kotlet zawijać w roladkę, którą zabezpieczać szpilkami do rolad, albo związać.

  6. Każdą roladkę zanurzać w rozkłóconych jajkach i obtaczać w bułce tartej.

  7. Każdą roladkę podsmażyć, obracając. Przekładać na wysmarowaną blaszkę.

  8. Zapiec w piekarniku, ok. 30 min. w 175 *.

  9. Roladki przełożyć do innego naczynia. Tutaj wlać ok. 1 szklankę gorącej wody,łopatka drewniana wydrapać resztki. Przelać do małego garnka i ugotować sos. Zagęszczając, rozmieszaną prażoną mąką na suchej patelni z wodą lub śmietanką.Przyprawić sos w/g własnego gustu,np. ketchupem.

  10. Ziemniaki, ugotować w osolonej wodzie.Odcedzić i potłuc z serem i śmietaną.

  11. Surówkę przyprawić, pieprzem, cukrem, olejem i wymieszać wszystko.

  12. Roladki podawać z ziemniakami i surówką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń