Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Roladki schwarzwaldzkie"
Nie masz pomysłu na obiad? Zrób zapiekankę z ciasta francuskiego i mięsa miel...
Odsłon: 72
Ciasto przygotujesz z kilku składników. Szybkie o smaku raffaello.
Odsłon: 164
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 77
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 22
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 155
Nie masz pomysłu na obiad? Zrób zapiekankę z ciasta francuskiego i mięsa miel...
Odsłon: 72
Ciasto przygotujesz z kilku składników. Szybkie o smaku raffaello.
Odsłon: 164
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 77
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 22
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 155
Składniki
Białka wymieszać z 2 łyżkami wody. Ubić na sztywno, dosypując szczyptę soli, 1 cukier wanilinowy i 7,5 dag cukru. Pianę z białek połączyć z żółtkami.
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Małymi porcjami wsypać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do blachy (32 x 39 cm) wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 12 minut.
Upieczony biszkopt wyłożyć na ściereczkę posypaną cukrem. Usunąć papier, a ciasto ze ściereczką zrolować. Odstawić do wystudzenia. Żelatynę namoczyć, odstawić, by spęczniała.
Odłożyć 10 dag truskawek, resztę pokroić na kawałki. Odłożone truskawki zmiksować z sokiem z cytryny i 3 dag cukru. Śmietanę ubić z drugim cukrem wanilinowym. Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając. Wymieszać z musem truskawkowym i bitą śmietaną. Biszkopt rozwinąć. Posmarować konfiturą i tężejącym kremem. Posypać kawałkami truskawek. Zrolować.
Roladę ułożyć „szwem“ do dołu na paterze. Chłodzić w lodówce 1-2 godziny. Z gałązek mięty oderwać listki i zmiksować z 2 łyżkami cukru. Czekoladę zetrzeć na grube wiórki. Roladę pokroić na porcje. Posypać cukrem miętowym i wiórkami czekolady. Ozdobić listkami mięty.Źródło: Życie na gorąco