Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Roladki śledziowe z suszonymi pomidorami"
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 25
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 543
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 771
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 25
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 543
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 771
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Składniki
Płaty śledziowe zalej zimną wodą, mocz przez 3–4 godziny, kilka razy w tym czasie zmieniaj wodę. Następnie wyjmij i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.
Odłóż trochę orzechów do dekoracji, resztę wsyp na mocno rozgrzaną patelnię, lekko zrumień. Potem przesyp na talerzyk, przestudź, grubo posiekaj.
Suszone pomidory przełóż na sitko, dokładnie osącz, zalewę zachowaj. Połówki pomidorów potnij na duże kawałki. Cebulę obierz, drobno posiekaj.
Odmierz 2–3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów, wymieszaj ją z 2 łyżkami oleju lnianego (ew. rzepakowego) i mocno rozgrzej na patelni. Wrzuć cebulę. Mieszając, zeszklij ją. Zdejmij z ognia, lekko przestudź. Jeszcze ciepłą cebulę wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Dodaj suszone pomidory oraz orzechy.
Farsz przypraw octem, solą oraz pieprzem. Rozłóż go na filetach śledziowych i zwiń. Ruloniki zepnij wykałaczkami, by się nie rozpadły. Włóż do pojemnika z przykrywką. Wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii oraz odłożonymi orzechami włoskimi.Źródło: Tina