Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Normatyw surowcowy na 6 porcji • Królik 1kg • Boczek wędzony 300g • Primerba knorr (zioła prowansalskie ) 5g • Kasza jaglana ¾ szklanki • Żurawina suszona 40g • Esencja bulionu knorr 15ml • Ziemniaki (duże) 6 szt. • Jajko 50g • Olej lniany 45ml • Marchewka 1 duża sztuka 60g • Pietruszka 1 duża sztuka 60g • Miód 50ml • Tymianek • Rukola • Rama Cremefine 200 ml • Chrzan tarty 10g • Mąka 10g • Gałka muszkatołowa do smaku • Sól do smaku Przygotowanie : Dokładnie myjemy królika następnie luzujemy i rozbijamy tak aby mięso było takiej samej grubości. Gotujemy kasze jaglaną, dodajemy olej lniany. Nacieramy mięso primerbą i dzielimy tuszkę tak aby uformować z niej małe roladki. Ugotowaną kaszę dajemy na brzeg mięsa wraz z żurawiną i zawijamy. Roladki owijamy w plastry wędzonego boczku a następnie szczelnie zawijamy w rękaw do pieczenia i zawiązujemy końce. Wstawiamy do pieca na 30 minut do temperatury 80°C i 80 % zaparowania. Po wyciągnięciu odlewamy płyn, który wyciekł z mięsa. Zagotowujemy go i dodajemy esencje bulionu knorr, chrzan oraz rame cremefine a w razie potrzeby zagęszczamy mąką. Przeprowadzamy obróbkę wstępną warzyw. Marchewkę i pietruszkę kroimy w niewielkie słupki a następnie blanszujemy. Warzywa glazurujemy w miodzie z dodatkiem tymianku. Ziemniaki kroimy w plasterki, Ramę Cremefine oraz jajko mieszamy doprawiamy gałką muszkatołową i zalewamy niewielką ilością ziemniaki ułożone w kokilce. Po nałożeniu kilku warstw pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20 min, po czym posypujemy serem i zapiekamy.
Polecam.
Odsłon: 555
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 460
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 326
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 48
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 787
Polecam.
Odsłon: 555
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 460
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 326
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 48
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 787
Składniki
Przygotowanie : Dokładnie myjemy królika następnie luzujemy i rozbijamy tak aby mięso było takiej samej grubości. Gotujemy kasze jaglaną, dodajemy olej lniany. Nacieramy mięso primerbą i dzielimy tuszkę tak aby uformować z niej małe roladki. Ugotowaną kaszę dajemy na brzeg mięsa wraz z żurawiną i zawijamy. Roladki owijamy w plastry wędzonego boczku a następnie szczelnie zawijamy w rękaw do pieczenia i zawiązujemy końce. Wstawiamy do pieca na 30 minut do temperatury 80°C i 80 % zaparowania. .
Po wyciągnięciu odlewamy płyn, który wyciekł z mięsa. Zagotowujemy go i dodajemy esencje bulionu knorr, chrzan oraz rame cremefine a w razie potrzeby zagęszczamy mąką. Przeprowadzamy obróbkę wstępną warzyw. Marchewkę i pietruszkę kroimy w niewielkie słupki a następnie blanszujemy. Warzywa glazurujemy w miodzie z dodatkiem tymianku. Ziemniaki kroimy w plasterki, Ramę Cremefine oraz jajko mieszamy doprawiamy gałką muszkatołową i zalewamy niewielką ilością ziemniaki ułożone w kokilce. Po nałożeniu kilku warstw pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20 min, po czym posypujemy serem i zapiekamy