Do góry

Dania główne Przepis na:

Roladki z łososia

Roladki z łososia

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 5

Smaczny pomysł na "Roladki z łososia"

Składniki

  • 4 płatki żelatyny
  • sól
  • pieprz
  • po 4 gałązki koperku i natki
  • 4 łodygi szczypioru
  • 1 limonka
  • 50 dag wędzonego łososia
  • 20 dag kremówki
  • tabasco
  • 10 dag rukoli
  • po 4 łyżki octu balsamicznego i oliwy
  • musztarda
  • ziarenka czerwonego pieprzu
  • cukier
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żelatynę namocz, odstaw do napęcznienia. Opłucz i osusz koperek, natkę oraz szczypiorek. Zioła drobno posiekaj. Limonkę sparz, wyciśnij sok. Umieść go w rondelku, podgrzej. Zdejmij z ognia. Włóż żelatynę. Mieszaj, aż się rozpuści.

  2. 30 dag wędzonego łososia posiekaj, zmiksuj na purée. Wymieszaj z limonkową żelatyną. Dodaj kremówkę, zmiksuj. Dopraw masę solą, pieprzem i tabasco. Resztę łososia pokrój w płaty, rozłóż na folii, tworząc prostokąt. Na nim rozsmaruj masę. Posyp ją ziołami i czerwonym pieprzem, zroluj.

  3. Owiń roladę folią, odłóż do lodówki na ok. 3 godziny. Wyjmij, pokrój w plasterki. Rukolę opłucz, polej sosem z oliwy, octu, soli, pieprzu, cukru i musztardy do smaku. Na rukoli rozłóż roladki z łososia.

  4. porcji, czas ok. 45 min; porcja – 250 kcal, cena 3,40 zł.

  5. Produktem cenionym przez wielu kucharzy jest żelatyna w płatkach. Łatwo rozpuszcza się w zimnych i ciepłych płynach, nie pozostawiając grudek. Można jej używać zarówno do słodkich, jak i wytrawnych galaret. 6 listków żelatyny (10 g) wystarcza do przygotowania 500 ml płynu.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń