Do góry

Dania główne Przepis na:

Roladki z marchewką w prosciutto

Przepis dnia 2016-06-20
Roladki z marchewką w prosciutto

Autor:

Przepisów i artykułów: 937 Ocena: 24304

Dodano:

Odsłon: 4485

Dzisiaj zapraszam na smakowite i lekkie roladki z indyka ze swieżym rozmarynem i marchewką, otulone w szynkę parmeńską. Roladki są soczyste, aromatyczne oraz bardzo pożywne. Są idealnym dodatkiem do obiadu lub świetną propozycją na przystawkę, serwowaną np. z sosem czosnkowym. Gorąco polecam :)

Składniki

  • 500 g piersi z indyka
  • 2 - 3 marchewki
  • świeży rozmaryn
  • kilka plastrów prosciutto
  • sól i pieprz
  • czosnek granulowany
  • bulion drobiowy
  • olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Pierś z indyka kroimy na sznycle, które delikatnie rozbijamy przez folię spożywczą. Każdy kawałek oprószamy solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem.

  2. Marchewki obieramy i gotujemy w lekko osolej oraz posłodzonej wodzie. Ostudzone marchewki dzielimy na mniejsze kawałki i owijamy je w mięso indyka.

  3. Każdą roladkę oprószamy delikanie czosnkiem granulowanym (lub nacieramy świeżym ząbkiem czosnku), a następnie owijamy w plater prosciutto.

  4. Roladki obsmażamy z obu stron na delikatnie złoty kolor, a następnie podlewamy je bulionem drobiowym i chwilę dusimy pod przykryciem.

  5. Gotowe roladki serwujemy jako dodatek do obiadu lub przystawkę.

  6. Roladki doskonale komponują się z lekkim sosem czosnkowym.

  7. Życzę smacznego! :D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń