Do góry

Dania główne Przepis na:

Roladki z pstrąga z pieczoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim

Roladki z pstrąga z pieczoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim

Autor: MojeWypiekiINieTylko

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 1

Dodano: 17.04.2016

Odsłon: 189

Gotowany, smażony, grillowany, wędzony czy też pieczony – pstrąg. Ryba o wspaniałym smaku, chudym mięsie zawierająca najwięcej spośród ryb słodkowodnych kwasów omega-3.

Składniki

  • filet z pstrąga 4 szt.
  • szynka szwarcwaldzka w plastrach 20 dag
  • papryka czerwona i pomarańczowa po 1/2
  • por jasna część 1 szt.
  • cytryna 1 szt.
  • różowa sól himalajska
  • nasiona kolendry
  • suszony czosnek niedźwiedzi
  • czosnek suszony w płatkach
  • grubo mielony pieprz czarny
  • dodatkowo - wykałaczki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Z filetów zdejmujemy skórę, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdy filet przekrajamy wzdłuż na 2 połowy.

  2. Nasiona kolendry prażymy na suchej patelni, następnie rozcieramy w moździerzu. Dodajemy suszony czosnek niedźwiedzi, rozcieramy z kolendrą.

  3. Filety oprószamy solą himalajską, świeżo zmielonym czosnkiem suszonym oraz mieszanką kolendry i czosnku, skrapiamy sokiem z cytryny.

  4. Umyte papryki pozbawiamy gniazd nasiennych. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą himalajską. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 15-20 minut, co jakiś czas obracając. Po wyjęciu z piekarnika gorące papryki zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do woreczka i pozostawiamy na 15 minut (sprawi to, że łatwo zdejmiemy skórkę z papryki). Po tym czasie zdejmujemy skórkę z papryki. Paprykę kroimy na paski. Układamy wzdłuż na filetach, posypujemy mieszanką kolendry i czosnku niedźwiedziego, przykrywamy cienkim paskiem pora, zwijamy w rulonik.

  5. Na jedną roladkę przygotowujemy po dwa plasterki szynki szwarcwaldzkiej, w które zawijamy rybę. Gotowe roladki spinamy wykałaczkami i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej roladce układamy po małym kawałku cytryny, oprószamy pieprzem, skrapiamy oliwą.

  6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 30 minut..

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń