Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Roladki z zapiekanką ziemniaczaną"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 36
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 103
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 16
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 36
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 103
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 16
Składniki
Umyte mięso przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem. Oprósz solą oraz pieprzem. Każdy kawałek posmaruj serem i ułóż pokrojone w paski suszone pomidory. Zwiń, formując roladki, zepnij wykałaczką lub zwiąż bawełnianą nicią. Roladki obtocz w mące.
W rondlu rozgrzej olej. Włóż mięso, obsmaż z każdej strony na rumiano. Wlej wino, zagotuj. Następnie wlej bulion, podgrzewaj. Gdy całość zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, rondel przykryj pokrywką. Mięso duś 45-60 min aż będzie miękkie.
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w bardzo cienkie plasterki. Wrzuć je do garnka z mlekiem, gotuj ok. 10 min – muszą pozostać lekko twardawe. Do miski wbij jajka, rozmąć. Dodaj 3 startego sera, śmietankę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką.
Żaroodporne naczynie posmaruj masłem. Układaj warstwami plastry ziemniaków oraz masę serowo-jajeczną aż do wyczerpania składników. Piecz 30- -40 min w temperaturze 180°C. Na 10 min przed końcem pieczenia posyp wierzch pozostałym startym serem.
90 minut. Porcja: 750 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie