Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Roladki z żurawiną"
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 818
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 431
Szybka i prosta babka
Odsłon: 109
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 818
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 431
Szybka i prosta babka
Odsłon: 109
Składniki
Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Każdy plaster przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem. Posiekane orzechy dokładnie wymieszaj z żurawiną. Cebulę obierz z łupin, pokrój w drobną kostkę.
Każdy plaster mięsa posmaruj musztardą i rozłóż na nim żurawinę z orzechami. Zwiń, formując roladki. Każdą z nich owiń bawełnianą nicią lub zepnij wykałaczkami. Na talerz wsyp mąkę i obtocz w niej roladki. Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie już bardzo gorący, włóż mięso i obsmaż na rumiano z każdej strony. Przełóż na talerz a na patelni zeszklij cebulę.
Do garnka wlej bulion, dodaj listki laurowe, ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego, zagotuj. Gdy już zacznie wrzeć, włóż roladki oraz cebulę. Garnek przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i duś około 60 min, aż mięso zmięknie. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ziemniakami, makaronem lub ryżem.
80 minut. Porcja: 290 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie