Do góry

Dania główne Przepis na:

Roladki ze schabu w sosie grzybowym

Roladki ze schabu w sosie grzybowym

Autor: Kurka_domowa

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4137

Dodano: 26.09.2010

Odsłon: 10456

Proste i pyszne :)

Składniki

  • schab, 4 plastry
  • grzyby (najlepiej borowiki), ok. 60 deko
  • cebula, 2 szt.
  • mąka, do obtoczenia roladek
  • masło, 1 łyżka
  • śmietana 18% lub 12%, 2-3 łyżki
  • olej, 1 łyżka
  • sól, pieprz, przyprawa do wieprzowiny, papryka słodka, sól czosnkowa, do smaku
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Schab rozbijamy jak na kotlety, posypujemy pieprzem, solą czosnkową i przyprawą do wieprzowiny - wkładamy do lodówki na godzinkę. Grzyby oczyszczamy, kroimy w plasterki. Jedną cebulę kroimy w półplasterki, drugą w kosteczkę.

  2. Na maśle przesmażamy cebulę (półplasterki), po chwili dodajemy część grzybów i smażymy razem przez ok. 5 minut. Gdy trochę ostygnie nakładamy na schab i zawijamy w roladki. Związujemy nitką.

  3. Roladki obtaczamy w mące i krótko smażymy na oleju - przekładamy do rondla. Na tym samym tłuszczu przesmażamy cebulę (kosteczka), po chwili dodajemy resztę grzybów i chwile razem smażymy. Roladki podlewamy wodą, dodajemy grzyby i dusimy do miękkości.

  4. Sosik doprawiamy solą pieprzem i papryką, dodajemy śmietanę - i danie gotowe. Życzę smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń