Do góry

Dania główne Przepis na:

Roladki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Roladki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4248

Dodano:

Odsłon: 10576

To mój szpinakowy debiut - nigdy wcześniej go nie próbowałam. Okazało się, że dużo straciłam - teraz na pewno będzie częściej gościł na naszym stole. Nawet mój syn, który ma "alergię" na zielone zajadał te roladki ze smakiem :)

Składniki

  • piersi z kurczaka, 4 pojedyńcze
  • świeże liście szpinaku, ok. 30 deko
  • pomidory suszone, 3-4 kawałki
  • czosnek, 2 ząbki
  • Boczek wędzony, 4 plastry
  • olej rzepakowy, 2 łyżki
  • jajko, 2 szt.
  • mąka, bułka tarta, do panierki
  • sól, pieprz, do smaku
  • tarty parmezan, ok. 2 łyżki
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka rozbijamy na cienkie plastry (najlepiej włożyć je do woreczka i dopiero wtedy tłuc), nacieramy z obu stron solą i pieprzem. Szpinak myjemy, osuszamy i siekamy. Czosnek kroimy w drobniutką kostkę, pomidory w większą.

  2. Łyżkę oliwy z zalewy pomidorów rozgrzewamy na patelni, wrzucamy czosnek i pomidory, smażymy 1-2 minuty ciągle mieszając. Dodajemy szpinak i smażymy do chwili aż zmieni kolor i "oklapnie". Dosmaczamy solą i pieprzem.

  3. Na mięsie układamy po plastrze boczku, następnie przygotowany farsz i na koniec posypujemy go parmezanem. Zawijamy roladki i spinamy wykałaczkami. Obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej.

  4. Na rozgrzany olej wkładamy nasze roladki i smażymy z każdej strony (najlepiej pod przykryciem). Teraz wystarczy tylko usunąć wykałaczki i można podawać. Najlepiej z frytkami albo pieczonymi ziemniaczkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń