Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolady wołowe w sosie własnym

Rolady wołowe w sosie własnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 14

Wypróbowany przepis na "Rolady wołowe w sosie własnym"

Składniki

  • 6 plastrów wołowiny zrazowej
  • 3 ogórki kiszone
  • 25 dag cienkiej chudej kiełbasy
  • 3 łyżki musztardy
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso rozbić na cienkie płaty. Przyprawić solą, pieprzem, papryką, każdy posmarować z jednej strony musztardą. Ogórki pokroić na ćwiartki, kiełbasę na kawałki o długości średnicy plastrów mięsa, po czym przepołowić wzdłuż. Układać na plastrach wołowiny kawałki ogórka i kiełbasy. Zrazy zawijać jak najciaśniej i spinać wykałaczką albo obwiązać białą nicią. Obtoczyć w mące i obsmażyć na silnym ogniu na rozgrzanym oleju.

  2. Rolady zdjąć z patelni, przełożyć do rondla. Cebule obrać, oczyścić, pokroić w piórka. Na pozostałym po mięsie tłuszczu podsmażyć na złoto cebulę. Przełożyć ją do rolad.

  3. Na patelnię wlać dwie szklanki wrzątku, zagotować i mieszając, odskrobać z dna pełne smaku resztki mięsa i cebuli, mieszać, aż się rozpuszczą. Płyn przelać do rondla, przykryć i dusić do miękkości mięsa na wolnym ogniu. Roladki podawać, polane wytworzonym sosem (ewentualnie go doprawić).

  4. ok. 75 minut.

  5. Roladki można też nadziewać wędzonym boczkiem i cebulą. Z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą stanowi typową śląską potrawę.

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń