Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolowana cukinia

Rolowana cukinia

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 1640

Dodano:

Odsłon: 13404

Kolejne danie dla wielbicieli cukini, serdecznie polecam bo byl to moj smaczny eksperyment !

Składniki

  • cukinia mloda 2 szt
  • mieso mielone ja dalam wolowe okolo 350 g
  • cebula 1 szt
  • czosnek 4 zabki
  • pietruszka zielona garsc
  • NA SOS :skladniki na oko
  • lyzka masla
  • lyzka maki
  • mleko okolo 300-400 ml tak by sos byl lekko gesty, ale nie za bardzo
  • przyprawa curry kto ile lubi
  • sol, pieprz do smaku do miesa i do sosu
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. cukinie pokroic w poprzeczne plastry i spazyc 5 min we wrzatku, w tym czasie napatelni podsmazyc pokrojona drobno cebulke dodajac na koniec czosnek i pietruszke posiekana, cukinie wyjac z wody odlozyc by z niej odciekla, do miesa mielonego dodac podsmazona cebulke z czosnkiem i pietruszka doprawic dobrze do smaku sola i pieprzem,wymieszac mieso na jednolita mase i rosmarowywac na plastrach cukini i zwijac w rulony, jesli sie nie trzymaja spiac wykalaczka, odstawic do lodowki i w tym czasie przygotowac sos, maslo rozpuscic w rondlu dosypac make, wlac mleko ciagle mieszajac, dodac curry sol i pieprz do smaku,

  2. Gotowy sos wylac na dno naczynia zaroodpornego, z lodowki wyjac rulony i obsmazyc na patelni z goryz dolu kazdy rulon doslownie po 30 sekund by bialko w miesie sie scielo, nastepnie ukladac rulony na przygotowanym w naczyniu sosie i wstawic do piekarnika, zapiekac oolo 30 minut w 180 stopniach, doskonale smakuje podane z bialym ryzem, smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dobew 25 lipca 2011 Popraw mnie, proszę jeśli nie mam racji, ale na zdjęciu cukinia jest pokrojona w podłużne paski, czy dobrze widzę ? w poprzek byłyby małe plasterki chyba. Smak zapewne wspaniały bez względu na sposób pokrojenia.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Vespula 14 listopada 2010 Zrobiłam jako przystawkę na przyjęcie i zniknęły wszystkie. Jadły nawet osoby, które mówiły, że cukinia jest "ble" :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

miszka52 18 sierpnia 2010 O, zaraz wypróbuję te roladki. Mielone czeka, cukinie też. A beszamelowe sosy to moje ulubione :)
Planuję jednak posolone i posypane suszonym tymiankiem plastry cukinii podpiec z obu stron na rumiano na suchej patelni. robię tak z bakłażanami i się to sprawdza. Spróbuję więc i z cukinią. Do odważnych świat należy ;)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magdaniel 02 sierpnia 2010 anulka 132 pewnie ze cukinia moze byc podsmazona do wiekszosci potraw cukinie sie podsmaza, ciesze se ze potrawa smakowala i pozdrawiam

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jakub25 26 lipca 2010 pysznie wygląda to Twoje danie i pewnie tak smakuje!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka132 23 lipca 2010 korzystałam wczoraj z twojego przepisu bardzo dobre polecam ale zastanawiam jak by smakowało gdyby cukinia lekko podsmażona zamiast parzona co o tym myślisz ?

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tota 22 lipca 2010 cos dla mnie :-)
bardzo apetycznie wyglada

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

adzia_w 22 lipca 2010 jakie pyszności.... mniam.... mniam.... :) muszę spróbować

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń