Do góry

Zupy Przepis na:

Rosół

Rosół

Autor:

Przepisów i artykułów: 315 Ocena: 1792

Dodano:

Odsłon: 637

Rosół - dla niektórych jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Wiem, że każdy ma swój ulubiony przepis na rosół i każdy na pewno nazwie go najlepszym. Postanowiłam podzielić się swoim przepisem, swoim smakiem dzieciństwa. Jak zauważyłam, wiele gospodyń do rosołu dodaje żółte kostki rosołowe i przyprawy typu vegeta czy maggi, co przyprawia mnie o mdłości. Błagam Was nasze babcie nie miały takich przypraw, a rosół zawsze smakował genialnie. Jeżeli nie pożałujecie składników, nie będziecie zmuszeni dodawać glutaminianu sodu i innej chemii. Rosół nie jest skomplikowaną potrawą, ale wymaga powolnego gotowania i trzymania się kilku ważnych zasad. Wtedy właśnie jest idealny, aromatyczny, klarowny i nie za tłusty.

Składniki

  • 1 korpus z kurczaka
  • 2 udka kurczaka
  • 2 skrzydełka kurczaka
  • 300 g wołowiny ( szponder wołowy)
  • 1 skrzydło indycze
  • 2 średnie marchewki
  • 3-4 sztuki łapek kurzych *
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 mały korzeń selera
  • 2 łodygi lubczyku
  • ¼ kapusty włoskiej
  • ½ pora
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnkach
  • sól
  • Dodatkowo:
  • makaron nitki **
  • świeża natka pietruszki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie


  1. Mięso układamy w dużym garnku, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy woda zacznie się gotować zmniejszamy gaz na średni i gotujemy około 5 minut. Podczas tego wstępnego gotowania na wierzchu pojawią się szumowiny, które dokładnie zbieramy przy pomocy sitka. Po usunięciu szumowin zmniejszamy gaz na najmniejszy i gotujemy. Rosół nie powinien gotować się zbyt szybko, powinien tylko ''pyrkać''.
    Po 30 minutach gotowania dodajemy obrane warzywa i przyprawy: marchew, pietruszkę, selera, por, kapustę, lubczyk, pieprz w ziarenkach i sól do smaku. Cebulę obieramy, kroimy na pół i opalamy nad ogniem do momentu, aż cebula wyraźnie się zrumieni, a nawet będzie czarna. Tak przygotowaną cebulę dodajemy do gotującego się rosołu. Teraz pozostaje nam tylko powolne gotowanie, które powinno trwać od 2,5 do 6 godzin. Rosół podajemy z makaronem typu nitki, z dodatkiem marchewki i świeżo posiekanej natki pietruszki.
    * można pominąć
    ** najlepiej użyć domowego makaronu

    Notes

    - najlepszy rosół to rosół gotowany na mięsie mieszanym
    - do rosołu nie dodajemy mielonego pieprzu, gdyż ma być on klarowny. Pieprz mielony podajemy na stół, aby bezpośrednio doprawić rosół na talerzu
    - pozostały rosół jest świetną bazą do innych zup
    - zbyt duża ilość marchewki w rosole sprawi, że będzie on słodszy
    - nie wolno dopuścić do tego, aby rosół gotował się zbyt gwałtownie.Nie będzie wtedy czysty i klarowny
    - mięso z rosołu można również wykorzystać do farszu na pierogi czy paszteciki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń