Do góry

Dania główne Przepis na:

rosół/bulion

rosół/bulion

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 771

Dodano:

Odsłon: 1200

mieszam wszystkie składniki jakie mam pod ręką i eksperymentuje dzięki temu moje rosoły zawsze innaczej smakują i jest dobrą podstawą innych pysznych zup.

Składniki

  • mięso:wołowina,wieprzowina
  • drób:kurczak,kaczka,gęś
  • warzywa
  • przyprawy
  • cytrusy
  • Zioła
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na oliwie podsmażam różne mięsa co tam mam pod ręką byle było go sporo .Do tego podstawa warzywna: marchewka,pietruszka,seler,por podpalana cebula,czosnek pieczony i trochę eksperymentów:fenkuł,seler naciowy,kalarepka,kapusta włoska,ostra papryka a nawet chrzan czasem suszone grzyby,(buraki jak chcę zrobić barszcz czerwony). I przyprawy(po pare ziarenek):ziele angielskie,jałowiec,pieprz ziarnisty,kolendra,kumin,kminek,koper włoski,gorczyca(podgrzane na patelni aby wydobyć więcej aromatu),liść laurowy.Różne świeże zioła:rozmaryn,tymianek,kolendra,szałwia.A teraz trochę egzotyki: kawałek imbiru,cytryna1/2 lub cała limonka,pomarańcza 1/2,czasem nawet goździki.Mięso z przyprawami gotuje przez ok. 30min. a następnie dodaje warzywa i dalej gotuje na małym ogniu pod przykryciem.

  2. Można podawać jako rosół lub przygotować inną zupę np:pomidorową ,ogórkową,szczawiową lub podstawę zupy kremowej i jakie jeszcze chcemy.Ważne żeby coś zmieniać coś dodać,probówać nowych smaków.

  3. Zawsze robie wielki gar i część zamrażam dzięki temu nie muszę korzystać z gotowych kostek rosołowych.

  4. Można też dodać wędzone śliwki(polskie)nadają fajny smak.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Smakosz61 23 lipca 2011 Na temat przypraw już napisała Malwa. Ja tylko dodam, że z cytrusami to trochę przesadziłaś. Natomiast każdy chociaż trochę doświadczony i rozsądny użytkownik kuchni powie Ci wprost: n i g d y - czy to do bulionu czy to do rosołu nie używa się wieprzowiny! Te zupy mają być klarowne jak dobre wino... a tak wychodzi Ci z tego płynna galareta. Tylko dodać żelatyny i schłodzić (będą "zimne nóżki" lub jak kto woli "studzienina"). Powodzenia w kuchni życzę...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

RENIA730 28 października 2010 A to jest przepis na co ? Bo ani rosół ani bulion z tego opisu nie wynika... Ja stawiam, że to jest raczej lista zakupów do kuchni na cały tydzień.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

niezapominajka 27 października 2010 Przepis może i ciekawy i warty uwagi, tylko mnóstwo tu błędów np. "cytryna12" chyba cytryna 1/2, "warzne", "prubować" itp., popracuj nad ortografią i stylistyką, bo zamieszczony przez Ciebie tekst czyta się koszmarnie, a przy okazji odechciewa się jakiegokolwiek gotowania .....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń