Do góry

Zupy Przepis na:

Rosół jak u mamy

Rosół jak u mamy

Autor:

Przepisów i artykułów: 487 Ocena: 14605

Dodano:

Odsłon: 1088

Każdy zna tę potrawę i u każdego w domu jest ona inaczej gotowana. Spotkałam się z wieloma wersjami rosołu, ale dziś wam chciałam pokazać rosół taki jak się gotowało u nas w domu.

Składniki

  • 2 porcje rosołowe ze skrzydełkami z kurczaka
  • 4-5 kawałków kości z karczku
  • kilka wątróbek drobiowych
  • kilka żołądków drobiowych
  • 2 pory
  • 4 średnie cebule
  • pęczek liści selera
  • kilka dużych marchewek
  • kilka średnich pietruszek
  • 1 duży seler
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • sól
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ja rosół gotuję w wielkim garze takim 20 litrowym, a potem rozlewam go do słoików i mam na cały tydzień lub dłużej jako dodatek do różnych sosów, zup, galaretek lub tym podobnych rzeczy. Tak więc większą połowę garnka zalewam wodą. Doprowadzam do wrzenia i wrzucam do niego porcje rosołowe, kości, wątróbkę i żołądki.

  2. Gotuję aż powstania brudna piana tzw. szumowina, którą zbieram siteczkiem.

  3. Cebulę obieramy i podpiekamy na gazie.

  4. Do wyczyszczonego z piany rosołu dodaję obrane i pokrojone w kawałki podpieczone cebule, marchew, seler i pietruszkę.

  5. Następnie dodaję pora, liście selera, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.

  6. Wszystko mieszam, doprowadzam do wrzenia.

  7. Po zagotowaniu rosół gotuję na bardzo małym ogniu (tak żeby tylko pyrkało) przez około 2-3 godzin minimum. Po tym czasie dodaje do rosołu soli, gotuję jeszcze około 10 minut. Po tym czasie rosół jest gotowy.

  8. Rosół podaje najczęściej z makaronem, ale dziś miałam ochotę na rosół z ziemniakami. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń