Do góry

Zupy Przepis na:

Rosół mojej mamy

Rosół mojej mamy

Autor: Kocurekwkuchni

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 321

Dodano: 11.02.2013

Odsłon: 17998

Pyszny, klarowny, idealny na zimne dni

Składniki

  • 1kg wołowiny (łata, pręga lub nawet gulaszowe)
  • 3 podudzia z kurczaka
  • włoszczyzna
  • cebula
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zagotować 3 litry wody, włożyć do niej mięso wołowe i przyprawy. Po około półgodzinie dodać kurczaka, po godzinie dołożyć włoszczyznę, potem cebulę. Pozwolić rosołowi dochodzić jeszcze około 2-3godziny. Najważniejsze, żeby rosół mocno się nie gotował, tylko bardzo delikatnie "bulgotał".

    Gdy przestygnie koniecznie przelać przez sito. Ocalić marchewkę:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kocurekwkuchni 17 lutego 2013 Jacku, spróbuj kiedyś, te przyprawy nie są mocno wyczuwalne, bardzo delikatnie podkreślają smak rosołu. br /
Z tą pianą jedni piszą, żeby ją zbierać, inni, żeby zostawić, bo się i tak wygotuje, a jest kwintesencją. Ile kuchni, ilu kucharzy, tyle różnych przepisów na rosół:)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jacek1310 17 lutego 2013 Od kiedy do rosołu dodaje się liście i ziele ????!!!!

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smakoszka1950 17 lutego 2013 Też tak gotuję rosołek i jest pyszny. Dodam tylko uwagę odnośnie sporu dot.zimnej czy gorącej wody....Jeżeli zależy nam na przepysznym rosole, to mięsko wołowe dajemy do zimnej, aby oddało swe smaki, a zbierający się szum po prostu zbieramy łyżką. Natomiast jeżeli mięso to planujemy podać "bez przerabiania", np. na drugie danie z ziemniaczkami, to można je dać do gorącej, aby więcej soków w nim pozostało. Ale tak naprawdę, to wszystko zależy od gatunku mięsa i właściwych proporcji mięsa i pozostałych składników.

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kryska 13 lutego 2013 moja kolezanka gotuje rosol z dodatkiem kaczki,wiec ja tez sie w takowa zaopatrzylam pocielam na kawalki ,zamrozilam i jak gotuje rosolek to z wlasnie z ta kaczka. jest pyszny.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kocurekwkuchni 11 lutego 2013 I tak sobie myślę Nektarynko, że to nie "wielka pomyłka" tylko inny sposób gotowania po prostu:)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kocurekwkuchni 11 lutego 2013 Też zawsze wrzucałyśmy do zimnej wody, ale ostatnio wyczytałyśmy taką opcję i wychodzi naprawdę wspaniały. Nie wytrąca się piana z mięsa i jest bardziej klarowny.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 11 lutego 2013 Ja też zawsze daję mięso do zimnej wody -)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nektarynka 11 lutego 2013 Gotując rosół, mięso wrzucamy do zimnej wody aby mięso oddało to co najlepsze.Wrzucanie mięsa na gotującą wodę to wielka pomyłka.

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 11 lutego 2013 to jest właśnie sedno rosołu ! :) bravo ! :) i 5 oczywiście

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madera 11 lutego 2013 Taki rosół z mieszanego mięsa jest najlepszy:-)))5

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń