Do góry

Zupy Przepis na:

Rosół wołowo - drobiowy

Rosół wołowo - drobiowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 529

Dodano:

Odsłon: 4111

Rosół na bazie mięsa wołowego oraz skrzydła indyczego. przepis mojej Mamusi z małą modyfikacją.

Składniki

  • Mięso wołowe - szponder lub goleń - ok 300 g.
  • Skrzydło indycze - 1 szt.
  • Marchew - 2 szt.
  • Pietruszka korzeń - 2 szt.
  • Pietruszka natka - 1 pęczek.
  • Średniej wielkości por - 1 szt.
  • Średniej wielkości seler - 1 szt.
  • Cebula - 1 szt.
  • Rozmaryn świeży - 1 gałązka
  • Sól - do smaku
  • Liść laurowy - 2 szt.
  • Ziele angielskie - 3 ziarna.
  • Pieprz czarny - 6 - 8 ziaren
  • Swojski makaron ok. 50 dkg.
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. - Do garnka wkładamy umyte mięso i zalewamy taką ilością zimnej wody aby przykryła mięso - wody nie może być zbyt dużo.

    - Zaczynamy gotować doprowadzając do wrzenia. W tym czasie łyżką cedzakową zbieramy wytrącające się białko.

    - Kiedy wywar się zagotuje zmniejszamy temperaturę tak aby proces gotowania przebiegał jak najwolniej

    - Dodajemy przyprawy ( sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie.

  2. - Obieramy i myjemy warzywa oraz rozmaryn i natkę pietruszki.

    - Warzywa kroimy na dość duże części i po 80 minutach gotowania wkładamy do wywaru.

    - Cały czas sprawdzamy czy proces gotowania przebiega prawidłowo.

    - Cebuli nie obieramy tylko przekrawamy na pół i przypalamy na gazie.

    - Po kolejnych 20 minutach wkładamy do wywaru przypalone połówki cebuli oraz gałązkę rozmarynu.

    - Po 120 minutach wyłączmy piecyk, mięso oraz warzywa wyjmujemy z rosołu. Możemy je wykorzystać jako składniki farszu do naleśników, krokietów bądź pierogów.

    - Ewentualnie doprawiamy do smaku. Na talerze nakładamy swojski makaron, nalewamy gorący rosół i posypujemy poszatkowaną natką pietruszki.

    SMACZNEGO !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 27 czerwca 2014 Fantastyczny klasyczny rosół.Ja dodaję jeszcze czosnek i na koniec liście kapusty włoskiej .Za domowy makaron podziwiam.

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

taura 26 stycznia 2014 Odkąd mam stolnicę to tylko ze swojskim makaronem robię rosołki. Nie ma to jak rosół w niedzielę! :)

16 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 26 stycznia 2014 Ze swojskim makaronem, pycha. teraz już większość idzie na łatwiznę i swojski makaron to rzadkość. Odpowiedzi: 1 ▼

16 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 26 stycznia 2014 Wygląda przepysznie, muszę kiedyś zrobić z zieliem ang., liściem i rozmarynem, tak jak podajesz, zauważyłam, że wiele osób to dadaje :)

14 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń