Do góry

Zupy Przepis na:

Rosół z kury.

Rosół z kury.

Autor: kuchmariola63

Przepisów i artykułów: 900 Ocena: 7999

Dodano: 11.05.2018

Odsłon: 349

Rosół z kury z dużą ilością warzyw.

Składniki

  • kura rosołowa połowa dużej 1,3 kg
  • seler młody z nacią
  • korzeń pietruszki 1 szt.
  • marchew 2 szt.
  • por 10 cm
  • lubczyk mrożony lub świeży
  • Natka pietruszki
  • cebula podpalana połowa
  • liść laurowy 4 szt.
  • ziele angielskie 6-7 ziaren
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • kluski szpecle lub inny makaron
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wymytą, oczyszczoną połowę kury wkładamy do garnka. Seler, pietruszkę i marchew obieramy ze skórki, myjemy, wkładamy do garnka. Nać selera, lubczyk, por płuczemy i też wkładamy do garnka. Całość zalewamy wodą i zagotowujemy, dodajemy 1 łyżeczkę soli i na wolnym ogniu niech sobie pyrka z 2-3 godziny. Pół godziny przed zakończeniem gotowania dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby solą. W między czasie gotujemy kluski szpecle lub inny ulubiony makaron.

  2. Ugotowany rosół podajemy z kluskami szpecle lub innym makaronem, mięsem z kury i dekorujemy natką pietruszki.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń