Do góry

Zupy Przepis na:

Rosół z suszonych grzybów

Rosół z suszonych grzybów

Autor:

Przepisów i artykułów: 1900 Ocena: 43487

Dodano:

Odsłon: 1014

Przepyszna propozycja na rosół z suszonych grzybów.

Składniki

  • 100 g suszonych grzybów
  • 2 łyżki oleju
  • 500 g wołowiny
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 750 ml bulionu wołowego
  • 750 ml bulionu grzybowego
  • 200 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • sos sojowy
  • natka pietruszki
  • makaron
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Grzyby zalewamy gorącą wodą i moczymy przez całą noc. Odcedzamy.
    Wołowinę kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę, seler i chwilę razem podsmażamy. Zalewamy winem i dusimy na małym ogniu przez kwadrans. Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, zalewamy bulionem wołowo-grzybowym. Gotujemy na małym ogniu przez 2-2,5 godzin, od czasu do czasu zbierając szumowiny.
    Grzyby gotujemy w wodzie, w której były moczone, do miękkości. Wyławiamy i kroimy w paski.
    Grzyby dodajemy do zupy. Gotujemy 5 min. Do smaku doprawiamy sosem sojowym i pieprzem.
    Rosół podajemy z makaronem i posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jerzy532 28 grudnia 2015 Czy warzywa pokrojone w kostkę(marchewka, pietruszka, seler) nie rozgotują się całkowicie podczas podsmażania, duszenia w winie a następnie gotowania przez 2,5 godziny??. Na obrazku widać je w całości. Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń