Do góry

Dania główne Przepis na:

Rosół z wołowiny

Rosół z wołowiny

Autor: lubiesuperzjesc

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 28

Dodano: 24.02.2010

Odsłon: 3446

Aż dziwne ale nie znalazłam przepisu na ugotowanie tak znanej potrawy jak rosół, a wiem że rosół rosołowi nierówny

Składniki

  • mieso wołowe, 1 kg
  • Włoszczyzna z kapustą włoską, 1 szt
  • może być niewielki grzybek suszony
  • makaron domowej roboty (mozna zastapić makaronem babuni)
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Najczęściej kupuję gicz wołową (mięso soczyste i kleiste) ale może być też szponder, zalać min 4 l wody postawić na średnim ogniu (by nie gotował się za szybko). Jeśli już zacznie wrzeć zmniejszyć ogień do min by tylko pyrkało. Umytą włoszczyznę dokładamy , wrzucamy też grzybka (niekoniecznie), niektórzy dodają listek laurowy i ziele angielskie (ja nie lubię). Całość gotujemy na bardzo wolnym ogniu ok 3 h (nie dolewamy nigdy wody ! - dolewana pogorszy smak). Ok 30 min przed końcem gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W osobnym garnku gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mole3 27 lutego 2010 Hmm, ale dawno nie jadłam takiego pysznego rosołku! Zgadzam się z annawk - moja Babcia zawsze podawała rosół wołowy z ziemniakami. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 24 lutego 2010 narobiłas mi smaka , tyle że ja bym go spożyła z ziemniaczkami , pycha

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gutka 24 lutego 2010 Rosołow tu jest pod dostatkiem wszelkiego rodzaju tylko te wyszukiwarki do bani...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń