Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rosół z zacierkami i groszkiem"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 278
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 278
Składniki
Umyj dokładnie mięso.
Zalej je wodą, wsyp łyżeczkę soli oraz wrzuć liście laurowe, ziarna jałowca i ziele angielskie.
Zagotuj i zbierz z powierzchni pianę. Zmniejsz ogień.
Dodaj pokrojoną włoszczyznę.
Umyj cebulę i przekrój na pół. Rozgrzej patelnię i połóż na niej połówki cebuli i podpiecz.
Gotuj wszystko ok. 2,5 godziny na małym ogniu. Na pół godziny przed końcem dodaj cząstki kalafiora i groszek.
Przygotuj zacierki. Wymieszaj mąkę z jajkami i odrobiną wody. Zagnieć ciasto.
Na wrzątek wrzucaj małe kawałeczki ciasta. Gotuj kilka minut. Odcedź. Rosół dopraw pieprzem i posyp natką.Źródło: Tele Tydzień