Do góry

Zupy Przepis na:

Rosół zwykły

Rosół zwykły

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 183

Dodano:

Odsłon: 25224

Rosół na mięsku z indyka, kawałka pręgi wołowej, udźca z kurczaka oraz warzyw

Składniki

  • skrzydełko i szyja z indyka średniej wielkość - razem ok. 500g
  • udziec z kurczaka ok. 250g
  • mały kawałek pręgi wołowej 100-150g
  • cebula 2 szt.
  • marchewka 2 szt.
  • korzeń pietruszki 1 szt.
  • natka pietruszki
  • korzeń selera 1/2 szt.
  • kawałek pora
  • lubczyk
  • liść laurowy 2szt.
  • ziele angielskie
  • przyprawy - pieprz, sól, vegeta, kostka rosołowa
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na początku myjemy i moczymy mięsko. Przygotowujemy garnek 5 litrowy i wlewamy 3,5 - 4 litry zimnej wody.
    Następnie obieramy wszystkie warzywa i odkładamy na bok.
    Są dwie metody gotowania rosołku, tj.
    nr 1- gdy mięsko umyjemy i wysuszymy wkładamy do garnka z zimną wodą. Wówczas wywar będzie "treściwy", tzn. bogatszy smak, gdyż odda więcej aromatu do wywaru. Będzie wtedy więcej "burzyn" na wodzie, ale możemy przecież zebrać je łyżką, albo małym sitkiem.
    nr 2 - mięsko wkładamy do garnka z wrzącą już wodą. Mięsko wtedy szybka się "ścina" i mniej jest burzyn, lepszy smak mięsa, ale mnie jest oddanego aromatu mięska do zupy.

    Opiszę tą pierwszą metodę ( według mnie jest smaczniejsza):
    W garnku mamy już wodę, więc wrzucamy mięsko,
    Dodaję od razu marchewkę przekrojoną w połowie długości, a także pokrojoną w grube plastry, żeby ładnie wyglądało. Dodaję też cały korzeń pietruszki rozcięty na końcach w krzyż, oraz przekrojony na połowę seler oraz por.
    W tym czasie jedną cebulę obieram z łupin i przypalam nad płomieniem palnika do momentu zbrązowienia i zapachu prażonej cebulki a następnie wrzucam do garnka.
    Drugą cebulę w całości wraz łupinami wrzucam do garnka.
    Nie obieram z łupin, wtedy rosołek ma piękny kolor.

  2. Kiedy rosołek zaczyna delikatnie wrzeć dodaje pół łyżki soli, trochę pieprzu, kilka ziaren (3-4) ziela angielskiego, liści laurowych, a także pół łyżki vegety. Woda zacznie się pienić, wtedy zbieram burzyny. Dodaję kostkę rosołową i pod małym płomieniem czekamy, aż gotowanie wywaru unormuje się.
    Nie doprowadzamy do mocnego gotowania, gdyż rosół będzie mętny.
    Po upływie godziny, dodaję resztę zielonych warzyw przykrywając w połowie pokrywką.
    Czekamy w sumie do 1,5 godz. a następnie konsumujemy wraz z cienkim makaronem:)
    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Daszenka 23 września 2016 Taki rosół będzie na chemii. Żadnych veget, żadnych rosołków. Tylko pieprz cały, sól i to w niewielkiej ilości i pozostała zielenina. Ja daję jeszcze 1/4 łyżeczki czubrycy warzywnej i oczywiście lubczyk. W czasie gotowania uzupełniam (hartuję)niewielką ilością wody. Pod koniec gotowania wkładam kilka gałązek koperku. Żeby lepiej zebrać burzyny nie wkładam wszystkich dodatków, oprócz mięsa. Po usunięciu burzyn daję wszystkie warzywa. Odpowiedzi: 1 ▼

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

vwej 22 września 2016 To idiotyzm.Nie można nazwać czegoś z dodatkiem wegety i kostki rosołowej rosołem i to zwykłym. To jest roztwór chemiczny!!!Wszystko co dałeś(aś)tylko mięso delikatnie opalić nad palnikiem,cebulę w mniejszej ilości przypalić nad ogniem dla smaku i koloru. Odpowiedzi: 1 ▼

107 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 18 września 2016 Niby zwykły, a niezwykle wszystkim smakuje ;) Witamy na Smakerze ;) Odpowiedzi: 1 ▼

12 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń