Do góry

Desery Przepis na:

rosyjski sernik skubany

Przepis dnia 2015-09-27
rosyjski sernik skubany

Autor:

Przepisów i artykułów: 501 Ocena: 17128

Dodano:

Odsłon: 27544

rosyjski sernik skubany; a skubany, ponieważ wierzchnia warstwę ciasta „skubie” się palcami tworząc kruszonkę

Składniki

  • spód: 400 g maki pszennej
  • 2 jajka
  • 200 g masła
  • 2 szczypty soli
  • 100 g cukru pudru
  • 4 łyżki kakao
  • 1 op. proszku do pieczenia
  • masa serowa: 1 kg kremowego twarogu
  • 5 jajek
  • 2 op. budyniu waniliowego
  • 1 szkl cukru
  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • starta skórka z cytryny
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Składniki na spod ciasta włożyć do dużej miski, szybko zagnieść. Uformować kule, owinąć ja folia spożywczą i włożyć na 30 min. do lodówki.




  2. W międzyczasie jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Do misy włożyć ser, dodać budyń w proszku, 4 żółtka, cukier i skórkę cytrynowa, zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywno. Ubita piane dodać do masy, delikatnie wmieszać. Pozostałe żółtko wymieszać w kubeczku ze śmietaną kremówką, odstawić na bok.

  3. Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Schłodzone ciasto wyjąc z lodówki, podzielić je na 3 równe części. Dwiema z nich wylepić wysmarowana masłem formę. Na przygotowany spod wylać masę serowa, wyrównać powierzchnie. Wierzch ciasta posypać kruszonka z pozostałego ciasta (skubiąc palcami odrywać małe kawałki i posypywać nimi ciasto)

  4. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 min. Po tym czasie posmarować ciasto za pomocą pędzelka mieszanka śmietany i jajka. Piec kolejne 20-30 min. Upieczone ciasto zostawić na 30 min. w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń