Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Różana szarlotka"
Kopytka ziemniaczane to jedno z tych klasycznych dań, które cieszą się popula...
Odsłon: 353
Szukasz pomysłu na przygotowanie udek kurczaka, oto przepis dla Ciebie. Banal...
Odsłon: 471
Kopytka ziemniaczane to jedno z tych klasycznych dań, które cieszą się popula...
Odsłon: 353
Szukasz pomysłu na przygotowanie udek kurczaka, oto przepis dla Ciebie. Banal...
Odsłon: 471
Składniki
90 min • Porcja 340 kcal • Koszt porcji ok. 2 zł • Przepis na 12 porcji.
Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję pozostałe na ciasto: margarynę, cukier puder, żółtka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, ocet. Zagniatam ciasto. Dzielę na dwie części. Jedną część schładzam w zamrażalniku, a drugą wykładam na blaszkę (24 x 36 cm).
2. Ciasto wyłożone na blaszkę posypuję delikatnie grysikiem. Wchłonie on sok z owoców. Na grysik wykładam starte jabłka. Na jabłka wykładam różaną konfiturę. Gotuję budyń i odstawiam do wystudzenia.
Białka ubijam, dodając w trakcie cukier. Na koniec budyń. Pianę wykładam na owoce. Na pianę ścieram schłodzoną drugą część ciasta kruchego. Piekę wszystko razem około 50 minut w 180°C.Źródło: Kobieta i życie