Do góry

Desery Przepis na:

Róże karnawałowe

Róże karnawałowe

Autor: Jolusia

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 481

Dodano: 06.02.2013

Odsłon: 5197

Pyszne nie tylko na tłusty czwartek

Składniki

  • mąka, 2,5 szkl.
  • jajka, 2 szt.
  • żółtka, 2 szt.
  • masło (zmrożone), 5 dag
  • śmietana, 2 łyżki
  • szczypta soli
  • łyżka spirytusu lub octu
  • marmolada, dżem lub konfitura
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • cukier wanil. do smaku
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z masłem.

  2. Dodać 2 jajka, 2 żółtka, łyżeczkę cukru, szczyptę soli, łyżkę alkoholu i 2 łyżki śmietany i zagnieść ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być takie, jak na makaron. Im dłużej będziemy wyrabiać, tym więcej pęcherzyków powietrza utworzy się podczas smażenia.

  3. Ciasto podzielić na kilka części, wałkować na cienkie placki i wykrawać krążki o różnych średnicach (np. szklanka, literatka i kieliszek).

  4. Krążki naciąć w kilku miejscach na obwodzie. Dwa większe posmarować w środku białkiem i nałożyć na siebie. Ostatni najmniejszy krążek docisnąć w środku palcem, aby wszystkie części dobrze się zlepiły.

  5. W garnku rozgrzać olej i delikatnie wkładać róże płatkami do dołu, a następnie odwrócić i smażyć na złoty kolor drugą stronę.

  6. Po usmażeniu wykładać na papierowy ręcznik lub serwetkę. Na koniec posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanil. i udekorować konfiturą, marmoladą lub dżemem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

madera 06 lutego 2013 Super wyglądają te Twoje róże i zapewne tak smakują zabieram przepis do ulubionych:-))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń