Do góry

Przekąski Przepis na:

róże karnawałowe

róże karnawałowe

Autor: anetas197601

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 7138

Dodano: 09.02.2013

Odsłon: 1664

pracochłonne ale smaczne :))

Składniki

  • 2,5 szkl. mąki
  • 2 jajka + 2 żótka
  • 50 g margaryny
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany
  • 2 łyżki wódki lub octu
  • cukier puder do posypania i konfitura
  • 1 łyżka cukru pudru
  • olej do smażenia
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. na stolnicę wsypać mąkę, w środku zrobić dołek i dodać jajka, żółtka, sól, cukier, margarynę, śmietanę i wódkę. Wyrobić gładkie ciasto. Ciasto zbić wałkiem, podzielić na części i cienko rozwałkować. Wykrawać kółka o 3 różnych wielkościach. Każde kółko z brzegu naciąć. Układać duże kółko, średnie i najmniejsze. Kółka skleć na środku odrobiną białka i mocno docisnąć. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu najmniejszym kółkiem w dół, a następnie z drugiej strony. Róże osączyć na ręczniku papierowym, następnie posypać cukrem pudrem i udekorować konfiturą. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń