Do góry

Przekąski Przepis na:

Róże z nadzieniem szpinakowym

Róże z nadzieniem szpinakowym

Autor: kamila19851

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 486

Dodano: 28.01.2013

Odsłon: 3026

Robi się je bardzo szybko, więc są idealne gdy np. mamy niezapowiedzianych gości. Ja zawsze trzymam płat ciasta francuskiego w lodówce, aby w razie "nagłego wypadku" wyczarować coś co jest pyszne, a przy tym nie zajmuje wiele czasu, jak prezentowane róże ze szpinakiem.

Składniki

5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Szykujemy foremki na babeczki. Od ciasta odcinamy 1/3 części. Pozostałe 2/3 dzielimy na 6 kawałków. Wykładamy nimi dokładnie dno i boki foremek.

  2. Rozgrzewamy na patelni olej, przesmażamy chwilę na nim szpinak, aż zmniejszy swoją objętość. Dodajemy posiekany czosnek, jeszcze chwilkę smażymy. Dodajmy mleko i brie pocięty w kosteczkę. Chwilę trzymamy na patelni, aż ser zacznie topnieć. Doprawiamy solą i pieprzem. Lekko studzimy.

  3. Łyżką nakładam masę szpinakową do foremek wyłożonych ciastem francuskim. Nie wypełniamy po brzegi, bo ciasto i tak powiększy swoją objętość. Z pozostałej, 1/3 części ciasta, wycinamy szklanką 6 kółek. Układamy je na wierzchu babeczek, sklejając brzegami.

  4. Jajko rozkłócamy widelcem, smarujemy pędzelkiem wierzch babeczek. Z pozostałego ciasta, które zostało po wycięciu kółek, wycinamy kształty kółek i półkoli kieliszkiem. Przyklejamy jajkiem do wierzchu babeczek. Nie nakłuwamy babeczek (!), dzięki temu podczas pieczenia babeczki uformują się w róże, ponieważ powietrze z środka będzie rozpychać je, tworząc jakby kwiat. Przed wstawieniem do piekarnika, posypujemy ulubionymi ziołami.

  5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 15-20 minut w temp. 180st.C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rosynka 28 stycznia 2013 Fajny pomysl!! Do ulubionych! Dziekuje za przepis!!!! 555555!!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń