Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rozeta jabłkowa z kurkumą i rodzynkami"
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 66
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 113
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 42
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 66
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 113
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 42
Składniki
Jabłka umyj, wytrzyj do sucha, obierz ze skórki, potnij na cząstki, wytnij gniazda nasienne. Cząstki jabłek pokrój na cienkie plasterki. Masło utrzyj z kurkumą, solą i cukrem na puszystą jasnokremową masę. Domieszaj jajko. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami połącz z masą maślaną. Dobrze utrzyj mikserem.
Tortownicę (o śr. 20 cm) wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Na wierzchu ułóż rozetę z plasterków jabłek. Posyp rodzynkami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 30 minut. Wyjmij z piecyka, odłóż do wystudzenia.
Taka szarlotka znakomicie smakuje podana z gorącym sosem krówkowym: posiekaj 25 cukierków krówek albo toffi. Wrzuć je do garnka. Dolej ok. 100 ml śmietany kremówki. Mieszając, gotuj, aż cukierki się rozpuszczą i dobrze połączą ze śmietaną.
Do sosu możesz dodać 3-4 łyżki posiekanych migdałów albo orzechów włoskich.
ok. 55 minut, 1 porcja 210 kcalŹródło: Tina