Do góry

Dania główne Przepis na:

Rozeta ze schabem

Rozeta ze schabem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 4

Przepis wart wypróbowania: "Rozeta ze schabem"

Składniki

  • 1 i 1/2 kg ziemniaków
  • 20 dag marchewki
  • 30 dag schabu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 150 ml tłustego mleka
  • 150 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 3–4 gałązki majeranku
  • 10 dag tartego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz, opłucz, włóż do garnka z posoloną wodą. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 20 minut. Marchewki obierz, umyj, gotuj 10 minut w posolonym wrzątku. Schab opłucz, osusz, pokrój w plasterki. Szybko obsmaż je na oleju.

  2. Na patelni rozgrzej masło. Oprósz je mąką, zasmaż. Wymieszaj z mlekiem oraz bulionem. Gotuj, mieszając przez 5 minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec przypraw go do smaku solą i pieprzem. Majeranek opłucz, osusz, trochę zostaw do dekoracji, a resztę posiekaj i dodaj do beszamelu. Ziemniaki i marchewki odcedź, lekko przestudź, potnij w plasterki.

  3. W żaroodpornej formie ułóż mięso i warzywa, formując rozetę. Zalej beszamelem, posyp serem. Piecz ok. 15 minut w 200oC. Udekoruj majerankiem.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń