Do góry

Desery Przepis na:

Rozetki z masą ajerkoniakową

Rozetki z masą ajerkoniakową

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 5

Smaczny pomysł na "Rozetki z masą ajerkoniakową"

Składniki

  • 250 ml wody
  • 1/2 kostki (10 dag) masła
  • 20 dag mąki pszennej
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 2-3 szczypty proszku do pieczenia
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 3 op. zagęstnika do śmietany typu śmietan- fix
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 cytryna
  • 150 ml ajerkoniaku
  • cukier puder do oprószenia ciastek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zagotuj wodę z masłem oraz szczyptą soli. Do wrzącego płynu wsyp mąkę. Mieszając, gotuj, aż masa zbije się w kulę i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Wtedy zdejmij ją z ognia i lekko przestudź.

  2. Do ciepłej masy wbij jedno jajko, dokładnie wymieszaj mikserem. Odstaw ją do całkowitego wystudzenia. Zimną masę utrzyj z pozostałymi jajkami oraz proszkiem do pieczenia. Przełóż do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie dużej gwiazdki.

  3. Płaską blachę z piekarnika przykryj papierem do pieczenia. Wyciskaj spore rozety ciasta ptysiowego. Zachowaj między nimi dosyć duże odstępy, ponieważ w czasie pieczenia ciastka bardzo wyrosną.

  4. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz przez 25 minut. Jeszcze ciepłe ptysie przekrój na pół (najlepiej nożem z piłką, by brzegi ciastek nie pokruszyły się). Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno razem ze śmietan-fixem oraz 2 łyżkami cukru pudru.

  5. Cytrynę polej wrzącą wodą, wytrzyj do sucha, wyciśnij z niej sok. Sok cytrynowy razem z adwokatem dodaj do bitej śmietany, delikatnie wymieszaj. Ptysie przełóż przygotowanym kremem. Oprósz cukrem pudrem.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń