Do góry

Dania główne Przepis na:

Rozgrzewający gulasz.

Rozgrzewający gulasz.

Autor: danutast1

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 846

Dodano: 06.01.2017

Odsłon: 809

Pikantne danie, które rozgrzeje każdego w mroźne dni.

Składniki

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka bazyli
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka mąki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso opłukać i pokroić w kostkę.

  2. Na patelni rozgrzać olej i dodać drobno pokrojoną cebulę. Lekko podsmażyć, dodać mięso, zmiażdżony czosnek, paprykę w proszku, kminek, majeranek i bazylię.

  3. Podlać kilkoma łyżkami wody i dusić powoli pod przykryciem. W czasie duszenia często mieszać i uzupełniać odparowaną wodę.

  4. Gdy mięso zacznie mięknąć, dodać pokrojoną paprykę, ogórki i koncentrat pomidorowy. Dolać tyle wody, aby zakryła potrawę.

  5. Gdy mięso będzie całkowicie miękkie, rozcieńczyć łyżkę mąki w 1/2 szkl. zimnej wody i wlać do potrawy. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować, podawać ze świeżym pieczywem. Życzę smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń