Do góry

Zupy Przepis na:

Rozgrzewający kapuśniak

Rozgrzewający kapuśniak

Autor: irma

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 6643

Dodano: 12.12.2012

Odsłon: 7928

Zupa, którą w mroźne dni zjada się z apetytem.

Składniki

  • ok. 40dkg. kapusty kiszonej
  • 1/2 kg. żeberek wp.
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera lub kilka suszonych liści
  • por, ok 5 ziemniaków
  • liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego
  • majeranek
  • kawałek słoniny
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz, 1/2 łyżeczki startego imbiru
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Żeberka zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować , aż mięso będzie miękkie.

  2. Kapustę pokroić i w osobnym garnku zagotować do miękkości.

  3. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a pora pokroić w paski. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.Wszystkie warzywa dodać do wywaru mięsnego i gotować do miękkości ziemniaków. Następnie dodać kapustę kiszoną i króciutko gotować. Dodać sól i pieprz do smaku.

  4. Słoninę pokroić w kosteczkę , podsmażyć na patelni. Do zrumienionej słoniny wsypać mąkę i energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Zasmażkę wlać do zupy, zamieszać, chwilę gotować.Wsypać sporo majeranku. Gotową zupę podawać z pieczywem. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

capri 12 grudnia 2012 prawdziwy, domowy kapuśniaczek, najlepszy pod słońcem !

11 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń