Do góry

Desery Przepis na:

Rożki czekoladowe

Rożki czekoladowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 66 Ocena: 468

Dodano:

Odsłon: 133

Z okazji Międzynarodowego Dnia Czekolady polecam rożki z bitą śmietaną.

Składniki

  • czekolada gorzka lub deserowa 10 dkg
  • śmietanka 30% 150 ml
  • cukier puder 1 łyżka
  • żelatyna 1 płaska łyżeczka
  • wafelek w czekoladzie 1 szt.
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Z papieru do pieczenia wyciąć 4 krążki o średnicy 15 cm, zwinąć je w różki a bok skleić taśmą samoprzylepną.

  2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Łyżką nałożyć do rożków i rozsmarować pędzelkiem by czekolada równo pokryła ścianki. Włożyć do zamrażalnika na 5 minut. Po tym czasie zdjąć papier.

  3. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i dodać żelatynę rozpuszczoną w 4 łyżkach wody. Dosypać drobno starty na tarce wafelek ( kawałek zostawić do dekoracji) i wymieszać. Przełożyć do szprycy i wcisnąć bitą śmietanę do rożków.
    Do każdego na wierzch włożyć do dekoracji kawałek wafelka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń