Do góry

Desery Przepis na:

Rożki francuskie z jabłkami i cynamonem

Przepis dnia 2013-11-02
Rożki francuskie z jabłkami i cynamonem

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 913

Dodano:

Odsłon: 5033

Bardzo szybki do zrobienia deser (oczywiście jeżeli mamy gotowe ciasto francuskie). Spróbujesz a uzależnienie gwarantowane...:) Dlatego też od razu robię je z trzech blatów ciasta:)

Składniki

  • 3 x ciasto francuskie ( u mnie jeden płat ciasta ma 230g)
  • 3-4 duże jabłka
  • skórka otarta z cytryny
  • sok z cytryny
  • garść żurawiny suszonej
  • 2-3 łyżki cukru
  • cynamon
  • łyżka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • na lukier: 4 łyżki cukru pudru, łyżka wody, łyżka soku z cytryny
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wymieszać z sokiem i skórką z cytryny. Dodać żurawinę, cukier ( ja używam słodkich jabłek-Jonagold, dlatego też cukru daję maksymalnie 2 łyżki, ale jeżeli jabłka są bardziej kwaskowe, proponuję dać 3 łyżki), cynamon- według uznania ( lubię cynamon, dlatego daję go sporo, ale nie jest składnikiem koniecznym) i na koniec płaską łyżkę mąki pszennej. Wszystko razem wymieszać.

  2. Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć blat ciasta- aby rożki były idealne najlepiej sprawdza się ciasto prostokątne lub kwadratowe, ja miałam akurat okrągłe dlatego moje rożki są mniej kształtne. Moje okrągłe ciasto podzieliłam na 4 równe części ( prostokątne ciasto należy podzielić na mniejsze kwadraty). Na ciasto wykładamy nasze nadzienie i składamy je brzegami do siebie, tak by uformować trójkąt. Zlepione boki można docisnąć widelcem.

  3. Przygotowane rożki poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i po wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem. Na wierzchu każdego rożka zrobić nożem po 3 małe otworki wentylacyjne. Blaszkę z rożkami wsunąć do pieca nagrzanego do 200 stopni i piec przez ok. 20 min.

  4. Z podanych składników przygotowujemy lukier. Powinien być gęsty i ciągnący się. Należy rozprowadzić go po jeszcze gorących rożkach zaraz po wyjęciu z pieca.

    Życzę smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rosse 03 listopada 2013 Zrobiłam rożki,są przepyszne,super do pysznej kawusi:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń