Do góry

Przekąski Przepis na:

Rożki obfitości: tortille nadziewane grillowanym kurczakiem i warzywami

Rożki obfitości: tortille nadziewane grillowanym kurczakiem i warzywami

Autor: Chillnezka

Przepisów i artykułów: 89 Ocena: 1436

Dodano: 21.05.2018

Odsłon: 355

Pomysł na przekąskę, która szybko zniknie z Waszych talerzy i na pewno nie skończy się na jednej sztuce. Zgrillowane piersi z kurczaka serwowane z warzywami w sosie jogurtowo - czosnkowym, podane w tortillach zawiniętych w rożki. Wdzięczna praca, pyszne danie i spektakularny efekt - możecie mi wierzyć, nawet w nocy można je szybko przygotować ;-) Zapraszam, to pewniak na każdą imprezę towarzyską.

Składniki

  • 2 opakowania tortilli (pakowane po 5 lub 6 sztuk)
  • 2 małe pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 ogórek zielony
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 duża czerwona papryka
  • harrisa w proszku lub inna ulubiona przyprawa do kurczaka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • na sos:
  • 1 jogurt naturalny
  • 4 - 6 łyżek majonezu
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • wykałaczki - przynajmniej 20 sztuk
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Piersi opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, przekroić wzdłuż na sznycelki,doprawić. Patelnię grillową rozgrzać, skropić olejem, ułożyć mięso. Smażyć po około 3 minuty z każdej ze stron, zdjąć z ognia, wyłożyć na deskę, by odpoczęło. Pokroić na cienkie paseczki o dłogości do 2,5 centymetra.

  2. Warzywa opłukać, paprykę pozbawić gniazda nasiennego. Kapustę poszatkować, ogórka i paprykę pokroić w kostkę, wrzucić do miski, dodać osączoną z zalewy kukurydzę, wymieszać całość.

  3. Przygotować sos w osobnej misce: połączyć jogurt z majonezem, wcisnąć czosnek, dodać oregano, sól, pieprz i cukier. Wstawić do lodówki na około pół godziny, by się przegryzł.

  4. W tym czasie przygotować sobie rożki: tortille przeciąć na pół, układać odcięciem do siebie i zawijać na pół okrągło tak, by powstał rożek. Zakończenie spiąć wzdłuż wykałaczką tak, jak byście fastrygowali. Nie bójcie się, placki są elastyczne, więc nie będzie trudno.

  5. Wyciągnąć sos z lodówki, połączyć z warzywami i wymieszać. Nakładać do każdego rożka na spód po 2 lub 3 paseczki kurczaka i porcję warzyw.
    Serwować od razu lub schłodzić w lodówce. Przekąski dobrze się przechowują, więc można przygotować je wcześniej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 22 maja Chrum, chrum, to jest przepyszne :)
I Like It :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń