Do góry

Desery Przepis na:

rożki z ciasta francuskiego...

rożki z ciasta francuskiego...

Autor:

Przepisów i artykułów: 465 Ocena: 15300

Dodano:

Odsłon: 8315

..rożki są przepyszne zdecydowanie do powtórzenia. Mleko w proszku i wodę można zamienić na szklankę mleka ale wtedy należny użyć trochę więcej cukru. Polewę zrobiłam z połowy porcji i było wystarczająco...

Składniki

  • ciasto francuskie
  • nadzienie: 1,5 szklanki wody
  • 6 dużych łyżek mleka w proszku
  • 2 małe łyżeczki cukru
  • 3 łyżki drobniutkiej kaszy manny
  • 3 łyżki skrobii kukurydzianej ewentualnie ziemniaczanej
  • cukier waniliowy/laska wanilii
  • 2-3 kawałki serka kiri (ale nie koniecznie)
  • polewa: 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • można dodać kilka kropli soku z cytryny
5-6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. wodę rozrobić z mlekiem w proszku - zagotować ale nie do wrzenia; dodać cukier, cukier waniliowy, kaszę mannę, mąkę kukurydzianą (lub ziemniaczaną). Mieszać do zgęstnienia, najlepiej jeśli masa jest bardzo gęsta, o wiele gęstsza od budyniu. Ja zrobiłam taką, że aż łyżka stanęła ...;):) Zdjąć z ognia, dodać 2 kostki serka kiri. Wymieszać dokładnie i wystudzić.

  2. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty 10 cm x 10cm nałożyć nadzienie i dokładnie skleić, układać na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Można posmarować mlekiem lub żółtkiem jajka ale nie koniecznie (ja nie smarowałam). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200st. aż rożki urosną i nabiorą rumianego koloru. Wyjąć i wystudzić.

  3. Polewa: wodę, cukier i sok z cytryny zagotowujemy, mieszamy aż troszkę zgęstnieje. Rożki po wyjęciu z piekarnika skrapiamy polewą; delikatnie bo mogą się rozpłynąć jak będzie za dużo.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń