Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rożki z kremem budyniowym"
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 46
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 120
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 461
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32650
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 93
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 133
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 46
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 120
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 461
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32650
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 93
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 133
Składniki
Do przesianej mąki wsyp cukier oraz sól, wymieszaj. Dodaj pokrojone na małe kawałki masło i rozetrzyj w palcach, aż uzyskasz kruszonkę. Dodaj jajko oraz wino, zagnieć jednolite, gładkie ciasto. Owiń je w folię i włóż do lodówki na ok. 60 min.
Schłodzone ciasto podziel na 2-3 porcje. Jedną zostaw, a pozostałe przykryj folią, by ciasto nie wyschło. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2 mm i wytnij z niego kółka o średnicy ok. 8 cm. Kółka nakładaj na metalowe rurki do cannoli, końcówki posmaruj odrobiną białka i mocno do siebie dociśnij. W garnku mocno rozgrzej olej, włóż kilka foremek z ciastem tak, aby swobodnie pływały (miejscem sklejenia do dołu). Smaż na złoto ze wszystkich stron. Wyjmij i osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Gdy nieco przestygną, usuń rurki i nawiń na nie kolejne porcje ciasta.
Do mleka dodaj masło oraz cukier wanilinowy, zagotuj. Jajko i żółtka utrzyj z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Wsyp obie mąki, szybko zmiksuj. Nie przerywając miksowania do masy jajecznej powoli wlewaj gorące mleko. Całość przelej do garnka, gotuj na małym ogniu cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Wystudź.
Krem budyniowy krótko zmiksuj. Przełóż do szprycy cukierniczej i napełnij nim rurki. Udekoruj migdałami, orzechami i startą na tarce czekoladą. Posyp cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 80 minut. Sztuka: 150 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie