Do góry

Przekąski Przepis na:

Rozmarynowe cebularze

Rozmarynowe cebularze

Autor:

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 116

Dodano:

Odsłon: 2543

Połączenia ciasta drożdżowego ze smakami cebuli i rozmarynu.

Składniki

  • Mąka pszenna 1/2 kg
  • Drożdże świeże 2,5 dkg
  • Woda ciepła 1 szklanka
  • Olej roślinny 1/4 szklanki
  • Cebula biała około 6 szt.
  • Sól
  • Rozmaryn suszony 3 łyżeczki
  • Jogurt typu greckiego około 1,5 szklanki
  • Pieprz mielony
  • Ser żółty kilka plastrów
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże pokruszyć, wymieszać z około pół szklanki wody i dwiema łyżkami mąki pszennej. Kiedy drożdże zaczną rosnąć, dodać resztę mąki i wody, olej, sól do smaku i 2 łyżeczki rozmarynu. Drewnianą łyżką wyrobić lśniące ciasto, odchodzące od ścian naczynia. Przykryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.

  2. Cebulę pokroić na wiórki, zeszklić na oleju, dodać resztę rozmarynu i sól do smaku. Smażyć do lekkiego przyrumienienia. Całość podzielić na 12 równych części.

  3. Jogurt doprawić solą i pierzem, wymieszać.

  4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Najłatwiej zrobić to dzieląc najpierw całe ciasto na cztery równe części, następnie każdą z nich na trzy kolejne. Z każdej części uformować kulkę i płaszczyć ją dłońmi, formując okrągły placek. Na każdym placku rozsmarować łyżkę przyprawionego jogurtu, nałożyć 1/12 usmażonej cebuli i kilka kawałków pokrojonego żółtego sera.

  5. Piec przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń