Do góry

Desery Przepis na:

Różowa pianka z truskawkami

Różowa pianka z truskawkami

Autor: milla_poz

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 319

Dodano: 26.05.2010

Odsłon: 5636

Dwukolorowa pianka na spodzie z herbatników. Zawsze bałam się żelatyny, więc było to moje pierwsze doświadczenie kulinarne z żelatyną, na szczęście zakończone sukcesem. To oznacza, że skoro mi się udało, to uda się każdemu ;) Przepis wzięłam z Tele Tygodnia i trochę go zmieniłam.

Składniki

5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Namoczyć żelatynę w 4 łyżkach mleka. W tym czasie zagotować 1/2 szkl mleka i do gorącego dodać wcześniej przygotowaną żelatynę. Mieszać intensywnie żeby nie było grudek i zostawić do ostygnięcia.

  2. Pokruszyć herbatniki i zalać je roztopionym masłem (ja roztopiłam je szybko w mikrofalówce). Wyłożyć nimi dno pucharków i ugnieść palcami na płasko.

  3. Odłożyć kilka truskawek do dekoracji, a resztę zmiksować. Truskawki mogą być nieco kwaśne, więc można opcjonalnie dodać łyżeczkę cukru.

  4. Ubić śmietanę kremówkę, dodając cukier puder.

  5. Połowę ubitej śmietany połączyć z truskawkami.

  6. Kiedy żelatyna jest już ostudzona wlać pomału połowę do masy śmietanowej, a połowę do masy truskawkowo-śmietanowej. Mieszać żeby nie było grudek.

  7. Wlać do pucharków najpierw białą masę, później różową. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

  8. Udekorować odłożonymi truskawkami i posypać startą gorzką czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

palooka 09 lutego 2011 Mam jeszcze truskawki zamrożone i na pewno zrobię niespodziankę mojej rodzince kiedy przygotuję ten deserek.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

milla_poz 21 lipca 2010 Miło mi, że przepis przypadł do gustu smakerowiczom :) Myślę, że można pokombinować też z innymi owocami, np jagodami. Pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 21 lipca 2010 wczoraj zrobiłam ten deser na małe przyjęcie , był mega-smakowity, a podany w wysokich kieliszkach prezentował się pięknie, dzięki za przepis, na pewno często u mnie ten mus zagości

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

milla_poz 28 maja 2010 Tylko ten jest właśnie taki umiarkowanie słodki... Ale zawsze możesz dodać trochę więcej cukru :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

didinka69 27 maja 2010 Wygląda smakowicie. Mój mąż bardzo lubi słodkie deserki więc na pewno wypróbuje :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 27 maja 2010 Ja ciągle "boję się" żelatyny - kiedyś robiły mi się grudki i nitki, więc nie mogę się przemóc ;( A to świetna sprawa - mieć sprawdzony przepis na usztywnienie żelatyną bitej śmietany czy musu owocowego.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń