Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Różyczki w sosie pomidorowym"
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 341
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 216
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34552
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 176
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 341
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 216
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34552
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 176
Składniki
Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i powoli dolewaj gorącą wodę, cały czas mieszając mikserem lub łyżką. Na końcu wlej olej. Ciasto przełóż na posypaną mąką stolnicę i gdy przestygnie starannie zagnieć, aż stanie się gładkie, elastyczne i nie będzie lepić się do rąk. Jeśli okaże się za rzadkie, podsyp je mąką, a jeśli za gęste – dolej odrobinę wody i ponownie je zagnieć. Gotowe ciasto uformuj w kulę, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15-30 minut, by „odpoczęło”.
Na patelni na rozgrzanym oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę. Ser biały oraz ziemniaki zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę. Dodaj przestudzoną cebulkę, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Ciasto podziel na 2-3 części. Każdą rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 2 mm. Posmaruj przygotowanym farszem, zwiń formując roladę. Pokrój w plastry po ok. 4 cm. Delikatnie zlep od dołu i od góry, by w trakcie gotowania farsz nie wypłynął. Gotuj na parze 10-15 min.
Do rondelka włóż wszystkie sosu (czosnek przeciśnij przez praskę). Podgrzej, a gdy zacznie wrzeć – zmniejsz ogień i od czasu do czasu mieszając gotuj jeszcze 7-10 min, aż sos zgęstnieje. Sos wlej do żaroodpornego naczynia i włóż różyczki pierogowe. Piecz 10-15 min w temperaturze 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 620 kilokalorii.
Różyczki możesz przygotować z różnym nadzieniem, np. mięsnym lub serowo-szpinakowym.Źródło: Świat i Ludzie