Do góry

Desery Przepis na:

różyczki z masy plastycznej :)

różyczki z masy plastycznej :)

Autor: poczatkujaca87

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 43

Dodano: 01.03.2013

Odsłon: 13415

znalazłam ten przepis na jednym z blogów, nie pamiętam niestety na jakim. Wbrew pozorom zrobienie takich różyczek nie jest trudne to tylko kwestia cierpliwości ;)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. żelatynę namoczyć w 35ml zimnej wody. Po 5 minutach rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać glukozę i mieszać minutkę (masa nie może się zagotować!). Ściągnąć z ognia i dodać barwniki (ja jak widać na zdjęciu nie dodałam :). Dodawać stopniowo cukier puder a jak tylko masa zrobi się nieco cięższa wylać na podsypaną cukrem pudrem stolnicę i wyrabiać (dodając cukier puder) dotąd, aż masa konsystencją będzie przypominać ciasto na pierogi.

  2. różyczki robi się bardzo prosto. Płatki to rozpłaszczone kulki, które nakłada się jeden na drugi aby kształtem przypominały oryginalny kwiat. Nie zniechęcajcie się jeśli na początku nie będzie Wam wychodzić ja siedziałam przy tym kilka godzin ale w końcu się udało

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 17 marca 2014 Różyczki śliczne :) glukoza to ma być w proszku czy jest jakaś specjalna do masy plastycznej?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 04 marca 2013 Bardzo dziękuję Ci za wyczerpującą odpowiedż . Pozdrawiam serdecznie :)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lippy-25 03 marca 2013 Piękne... Wyglądają bardzo naturalnie :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

poczatkujaca87 03 marca 2013 podobno mozna robic z niej figurki nawet po kilku dniach tylko trzeba szczelnie zawinac ja w woreczek i wstawic do lodowki. Jak bedziesz cokolwiek z niej wyrabiac to najlepiej trzymaj ja w woreczku i po kazdym oderwaniu potrzebnej czesci przykryj workiem lepiej sie z nia wtedy pracuje.
Jak wylejesz mase z miski to na podsypany cukrem pudrem blat. dosypujesz tyle cukry pudru zeby konsystencja byla jak na ciasto pierogowe.
Jak juz bedziesz miec taka mase to rozwalkowujesz ja na blacie podsypanym maka.
Powodzenia :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 02 marca 2013 Przecudne są Twoje różyczki mam zamiar spróbować. Mam 2 pytania : jak długo masa zachowuje plastyczność i na blat podsypać cukier puder czy mąkę ziemniaczaną ? za ciekawy przepis oczywiście najwyższa ocena :)))

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jakub26 01 marca 2013 przepis dokładny, ale uważam,że nie tylko potrzebna jest cierpliwość i trening, róże są fantastyczne

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozena58 01 marca 2013 Różyczki są fantastyczne i z pewnością trzeba mieć talent, by tak wyglądały, gratuluję!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 01 marca 2013 piękne ! robią wrażenie ! podziwiam za cierpliwość ;-))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń