Do góry

Dania główne Przepis na:

Rubinowa tarta

Rubinowa tarta

Autor:

Przepisów i artykułów: 426 Ocena: 6019

Dodano:

Odsłon: 101

Czasami zostają mi ugotowane buraki i nie wiem jak je mądrze wykorzystać. Teraz pozostała mi też resztka serka koziego i tak powstała tarta.

Składniki

  • Ciasto : mąka pszenna 200 g
  • Drożdże 12 g
  • Olej rzepakowy 3 łyżki
  • mleko 80-90 ml
  • czosnek niedźwiedzi 1 łyżka, sól
  • Rubinowe nadzienie: ugotowane buraki 220 g
  • czerwona cebula 160 g
  • 1 duży ząbek czosnku
  • ocet balsamiczny 1 łyżka
  • na sos ; śmietana 18 % 200 ml, 1 jajko
  • tymianek 1 łyżka, sól, pieprz
  • serek kozi 70 g
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Buraki zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę pokroić w plasterki.
    Cebulę udusić na 1 łyżce oleju, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, polać octem balsamicznym. Dodać starte buraki, posiekany ząbek czosnku, chwilę dusić, przestudzić.
    Ciasto.
    Do mąki dodać pokruszone drożdże , czosnek niedźwiedzi, letnie mleko, olej, sól i zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Okrągłą 10 cm blaszkę nasmarować margaryną.
    Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki blaszki,podpiec w 180 C około 15 minut. Mi trochę zostało więc zrobiłam ozdobne wzorki.
    Na podpieczone ciasto szybko przekładamy nadzienie, kozi serek i wzorki z ciasta.
    Wszystko ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 25-30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 lutego Znowu kozi serek, więc biorę z wiadomego Tobie powodu ;)
Trzeba będzie zrobić przy weekendzie :D
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 12 lutego Oj, ale smaczne składniki. Mój ulubiony kozi ser i do tego buraczki, czegóż chcieć więcej. Pysznie :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń