Do góry

Przekąski Przepis na:

Rudzielec

Rudzielec

Autor:

Przepisów i artykułów: 48 Ocena: 796

Dodano:

Odsłon: 14636

poprostu pyszne;) przepis znaleziony w internecie;)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto; make wymieszac z soda,dodac cale jaja , cukier waniliowy, 125gram rozpuszczonego masla z cukrem i miodem. zagniesc ciasto jesli jest zbyt rzadkie dodac 1/2 szkl maki. ciasto podzielic na trzy czesci i upiec 3 placki na zloty kolor jakies 15-20 min.w 180 st.

  2. Krem; na mleku ugotowac kasze manna i ostudzic. maslo utrzec do bialosci z cukrem pudrem i dodawac po lyzce kaszy,dalej ucierajac dodac sok z cytryny i kieliszek wodki.

  3. kazdy placek smarujemy karmelem i przekladamy masa. wierzch rowniez smarujemy karmelem i posypujemy orzechami lub migdalami,sprawdza sie tez wiorki lub co tylko chcecie;) ciasto jest dobre gdy postoi kilka godzin gdyz jest z soda i na poczatku placki sa twarde;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

madera 26 stycznia 2013 Tak to ciasto jest pyszne tez takie robię tylko dodatkowo smaruję najpierw powidłami śliwkowymi:-))) Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ask12 03 stycznia 2011 robiła to ciasto na święta wyszło idealnie , rodzince smakowało - pycha. ( dodała prawdziwy miód )

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Klaudia2407 23 lutego 2010 Ten placuszek jest przepyszny czesto go robie to Stefanka z miodem i masą grysikową..uwielbiam..

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 23 lutego 2010 znam to ciacho faktycznie jest słodziutkie ale z filiżanką kawki smakuje wybornie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mysz204 22 lutego 2010 kiedy zrobilam z naturalnego miodu ciasto bylo suche. reniu ciastonie jest takie slodkie to wlansie karmel nadaje mu ta pyszna slodycz

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaska333 22 lutego 2010 a kto by wytrzymal dwa dni renia, moj maz by dal reke uciac za placka, wlasnie mu sie skonczyl miodownik i niedlugo pewnie znow bede musiala go upiec, wyprobuje ten przepis bo wczesniej robilam bez karmelu

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

RENIA730 22 lutego 2010 To ciasto jest w mojej rodzinie ciastem bożonarodzeniowym, podawanym pod nazwą MIODOWNIK. Nigdy nie używało się do niego sztucznego miodu. Po latach doświadczeń z przepisu usunęłam karmel (ciasto jest tak słodkie, że zęby wypadają). Najbardziej wszystkim smakuje, gdy wierzch ma posmarowany powidłami śliwkowymi i posypany płatkami migdałowymi, a przygotowany jest ze 2 dni wcześniej.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 22 lutego 2010 Robię to ciasto jako "Miodownik" - używałam i miodu naturalnego, i sztucznego - z obu wychodził pyszny. A przepis na masę spodobał mi się, następną wersję miodownika zrobię z Twojego przepisu :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 22 lutego 2010 znam ten przepis od lat jako "Przekładaniec", robię zawsze z miodu naturalnego, zapewniam, że wychodzi i to jak ... :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń