Do góry

Śniadania Przepis na:

Rukolowe paluchy

Rukolowe paluchy

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4620

Dodano:

Odsłon: 207

Domowe bułki z dodatkiem świeżej rukoli i uformowane w paluchy, to propozycja na smaczne śniadanie!

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • woda ciepła 1/2 szklanki
  • drożdże świeże 25 g
  • oliwa orzechowa 4 łyżki
  • cukier 1 łyżka
  • sól 1/2 łyżeczki
  • rukola 2 garści
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże zasypać cukrem i poczekać, aż się rozpuszczą. Następnie dać 2 łyżki mąki i tyle wody, by zaczyn był lekko gęsty. Odczekać kwadrans. Potem dodać pozostałe składniki i całość dokładnie wymieszać. Na końcu dodać umytą i drobno posiekaną rukolę, wyrobić ciasto drożdżowe.

  2. Gotowe przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 70 min. Z wyrośniętego ciasta uformować np. paluchy ( u mnie 5 szt). Odłożyć do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika można ukośnie naciąć. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 20 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń